Inzamelpunten bij flats

Sinds 10 januari 2023 is De Vetboer.nl in samenwerking met Rochdale en stadsdeel Amsterdam Zuidoost het project VETinzamel Amsterdam Zuidoost gestart.

Bij de flats Gravestein en Geldershoofd staan bij de zes in-/uitgangen nu VETinzamelpunten, in deze grote gele containers met rode inwerp opening kunnen alle flatbewoners en buurtbewoners het gebruikte frituurvet en plantaardige oliën van thuis, verpakt in de oude verpakking, deponeren. Het frituurvet en de plantaardige oliën die hier ingezameld worden zullen door De Vetboer worden gerecycled naar groene stroom en biobrandstof, ook alle verpakkingen worden gerecycled naar grondstoffen voor nieuwe producten.

 

Rioleringsprobleem

Bij deze flats was een enorm rioleringsprobleem mede door de grote hoeveelheden gebruikte frituurvet en plantaardige oliën die door de gootsteen of toilet gegoten werden en hierdoor in het rioolsysteem kwamen. Daar stolden het frituurvet en de oliën waardoor er verstoppingen ontstonden, dit koste Rochdale en de gemeente Amsterdam vele duizenden euro's per jaar om dit regelmatig te laten ontstoppen en te laten reinigen.

Met deze try-out wilde Rochdale onderzoeken of we dit probleem enigszins konden verminderen of zelfs verhelpen.

 

Het resultaat

De bewoners van de flats moesten er even aan wennen maar elke maand werd er meer ingeleverd en na een jaar bleek dat er minder rioleringsproblemen waren geweest.